Welke Inspiratiekoren hoor je op 4 november?

Zes Limburgse koren wonnen de titel ‘VNK-Limburg Inspiratiekoor 2023’. Zij verdienen daarmee een plekje op het podium van het Klankkleur Festival. Laat jij je graag inspireren? Kom dan op zaterdag 4 november gratis luisteren naar deze koren.

De Meulezengers – Venlo

16.00 - 16.40 uur

Mannenkoor De Meulezengers uit Venlo heeft zichzelf opnieuw uitgevonden. Weg met de zwarte pakken. Weg met de muziekmappen. Ook de muziek is afgestoft en moderner geworden. Op deze middag inspireren ze het publiek met hun optreden én met hun verhaal over de ommezwaai die ze hebben gemaakt.

Venlonaren noemen hun eigen stad ‘'t stedje van lol en plezeer’. Die lol straalt mannenkoor De Meulezengers graag uit. Ze hebben veel plezier in het zingen en hebben voor, na en soms tijdens de repetities veel lol met elkaar. Aan muziekmappen hebben ze een hekel. Ze zingen hun nummers uit het blote hoofd. Dit mannenkoor werkt iedere week flink aan het verbeteren van de muzikale kwaliteiten en vernieuwen van het repertoire. Ze streven naar een repertoire dat zijzelf en het publiek waarderen. Een aantal nummers zijn speciaal voor hen gearrangeerd en ze hebben een paar liedjes een eigen tekst gegeven. Ook steken de koorleden veel energie in het enthousiasmeren van andere mannen om het zingen als hobby te ontdekken.

Hun motto is: ‘Een optreden van De Meulezengers is altijd een feest. Een repetitie is om beter te worden.’ Daar zorgt dirigente Marianne Maessen-Scherjon sinds 2012 wel voor. Onder haar leiding wordt iedere donderdagavond stevig gerepeteerd. Marianne volgde op jonge leeftijd al lessen piano, elektrisch orgel en dwarsfluit aan de muziekschool in Venlo. Als kind zong ze bij een jeugd- en jongerenkoor, waar ze later dirigent werd en waarmee ze in 1990 de titel 'Limburgs jeugdkoor van het jaar' behaalde. Sindsdien heeft ze veel verschillende dingen gedaan in de muziekwereld. Als pianodocente, zangdocente, dirigente en als koorlid zelf. Marianne studeerde piano klassiek en zang lichte muziek aan Conservatorium Maastricht. In 2008 is zij geslaagd voor haar Bachelor-examen koordirectie en in 2010 behaalde zij haar Master-diploma koordirectie.

Piano: Ben van Daal
Percussie: Bram Maessen
Trompet: Bas van Gestel
Presentatie: Leo Steegs

Lees het interview met De Meulezengers over hun ommezwaai.

Mannenkoor De Meulezengers
Mannenkoor De Meulezengers

Jokola & De Pareltjes – Brunssum

16.40 - 17.20 uur

Omdat Jeugdkoor De Pareltjes en gemengd popkoor Jokola nauw verbonden zijn met elkaar, hebben ze beiden een podium gekregen.

Jeugdkoor De Pareltjes uit Brunssum is een enthousiaste groep van ongeveer 20 kinderen in de leeftijd van 5 tot 18 jaar. Samen houden zij het 40 jaar 'jonge' jeugdkoor springlevend. Dat is natuurlijk alleen mogelijk als alle kinderen veel plezier beleven aan het zingen. De Pareltjes verzorgen verschillende soorten optredens, van missen en vieringen in verzorgingstehuizen tot concerten. Ook doen ze mee aan koordagen en koorwedstrijden en treden ze graag op met andere koren en met fanfares.

Gemengd popkoor Jokola uit Brunssum telt ruim 50 leden. Iedereen vanaf 14 jaar die van zingen houdt is welkom. Het koor staat sinds 2005 onder leiding van dirigent en pianist Ralph Hamer. Hun repertoire bestaat uit tijdloze klassiekers van Adèle en Bløf tot Queen en Coldplay. Ze verzorgen jaarlijks één of meer eigen concerten en treden regelmatig op tijdens missen, in verzorgingshuizen en op korenfestivals. Jokola is trots op de titel VNK-L Inspiratiekoor 2023. Het koor ziet veel kansen om hiermee nieuw publiek te bereiken en om samenwerking te versterken. “We willen graag iets betekenen koorzang in Limburg en specifiek voor popkoren”, vertelt voorzitter Sierk Dauwerse.

Sierk is ervan overtuigd dat samenwerking voor het voortbestaan van koren een cruciale rol speelt. “Het zou doodzonde zijn als de rijke cultuur van koorzang uit Limburg verdwijnt. Daarom werken wij al heel lang nauw samen met Jeugdkoor De Pareltjes. Die band met de jeugd is belangrijk. We willen jongeren inspireren om door te gaan met zingen. En zij inspireren ons ook. Kinderen stralen van nature zo’n enthousiasme en plezier uit. Geweldig om te zien. Ook in de samenwerking met andere koorbesturen en dirigenten zie ik kansen. We kunnen veel van elkaar leren.”

Ralph Hamer is sinds 2018 ook dirigent van De Pareltjes. Hij studeerde aan de conservatoria van Enschede en Maastricht en is afgestudeerd als Bachelor of Music in Education. Al bijna twintig jaar werkt hij als muziek- en ckv-docent in het voortgezet onderwijs. Vrijwel alle arrangementen voor Jokola schrijft hij zelf en deze worden steeds uitdagender. Inmiddels zingt het koor naast vijfstemmig steeds vaker ook zesstemmige stukken. Tijdens het korenfestival De Fendert Zingt van 2018 mocht Ralph een eervolle vermelding voor zijn bijzondere arrangementen in ontvangst nemen. Tijdens de repetities werkt Ralph veel aan dynamiek en frasering. Dankzij zijn dubbelrol als dirigent en pianist kan beide elementen tijdens uitvoeringen optimaal sturen. Boven alles weet hij altijd veel energie in het koor te krijgen.

Lees ons interview met Jokola

Jokola
Gemengd popkoor Jokola
Jeugdkoor De Pareltjes
Jeugdkoor De Pareltjes

Concert

Tijdens het avondconcert van 19.30 tot 21.15 uur laten de VNK-L Inspiratiekoren SevenFifteen, Quint, Giocoso en Fusion van zich horen.

SevenFifteen - Weert

19.30 uur

SevenFifteen is een koor uit Weert dat bestaat uit dames en heren tussen de 20 en 35 jaar. Zij zingen graag samen nummers uit musicals, jazz- en popmuziek. “We waren aangenaam verrast om de titel ‘Inspiratiekoor 2023’ te winnen” vertelt koorlid Madelon. “We vinden het geweldig. Het is een eer dat we een voorbeeld mogen zijn en andere koren kunnen inspireren. Dit daagt ons uit om nog meer samenwerkingen aan te gaan.”

De jury was onder de indruk van de samenwerkingen en producties van SevenFifteen, en van hun toekomstplannen. “We zijn geen standaard koor dat twee keer per jaar optreedt. We doen heel diverse dingen. We zoeken de verbinding met andere koren, dansgroepen en artiesten. Een deel van het geldbedrag dat we hebben gekregen willen we besteden aan professionalisering. We moeten nog kijken in welke vorm we dat gaan gieten. Wat we al wel weten, is dat we graag zelf een eigen productie op poten willen zetten. Hoe en wat precies moeten we nog bedenken, maar we willen zo veel mogelijk samenwerkingen aangaan met andere culturele disciplines.”

“Verder willen we nieuwe leden aantrekken. We hadden een hoop mannen in ons koor, maar door verhuizingen zijn er een paar afgehaakt. Dat vinden we jammer. Nieuwe leden zullen snel merken dat de sfeer ongedwongen is. Je vindt bij ons allerlei persoonlijkheden. Er zijn stille wateren, mensen die wat serieuzer zijn, leden die altijd in zijn voor een geintje… Ieder koorlid kan zichzelf zijn en wordt gewaardeerd. Ook krijgt iedereen evenveel kansen binnen het koor. Verder beginnen we op maandagavond niet strak om 20.00 uur met repeteren. Het is niet erg als je een keer wat later bent door je werk of gezin. We vinden het vooral belangrijk dat we met plezier zingen.”

Rita Scheffers is de dirigente van SevenFifteen. Zij studeerde hoofdvak piano, kerkmuziek en orgel aan het Conservatorium Maastricht. Via workshops en masterclasses legde zij zich toe op kinderkoorzang. Zij is artistiek leider van de Koorschool Midden-Limburg en dirigente van verschillende jeugd- en vrouwenkoren in deze regio en behaalde met deze koren diverse prijzen op nationale en internationale festivals. Daarnaast werkt ze als piano- en orgeldocente aan het RICK in Weert. Ook maakte ze met een aantal van haar jongerenkoren avondvullende theatershows.

Lees het hele interview met SevenFifteen

SevenFifteen
SevenFifteen

Quint - Venlo

19.55 uur

Vrouwenkoor Quint uit Venlo kreeg de titel ‘VNK-Limburg Inspiratiekoor’, omdat het de tweede plaats behaalde tijdens de koorcompetitie op het Klankkleur Festival 2022. Zij willen zo veel mogelijk mensen laten zien dat koorzang absoluut niet saai is. Leden Wieneke en Yvonne nemen ons mee in hun verhaal.

“Quint is voortgekomen uit het koor Canta Libre, dat is opgericht door mijn vader, die dirigent was,” vertelt Yvonne. “In 2024 vieren wij ons 25-jarig bestaan. We hopen dat in de toekomst een stukje verjonging komt. Leden behouden is geen probleem, maar nieuwe leden aantrekken soms wel. Mensen zeggen al snel ‘ik kan niet zingen’ en denken dat de lat heel hoog ligt. Maar je bent ook welkom zonder zangervaring en zonder dat je noten kunt lezen. Je moet dan misschien wat harder werken en er meer energie insteken om bij te blijven, maar het kan wel.”

“Het is een leuke, diverse groep en het klikt met iedereen”, vertelt Wieneke. “Het draait om het zingen, op een kwalitatief hoog niveau. We worden echt uitgedaagd door elkaar en door onze dirigente Esther Zaad. Sinds Esther er is, zingen we naast klassieke muziek ook lichte muziek en hebben we regie erbij. Ik moet zeggen dat dat wel even wennen was. Ik dacht bij die pasjes: ‘moet dat echt?’. Maar inmiddels vind ik het leuk.”

Yvonne vult aan: “Die combinatie van klassiek en lichte muziek is echt vernieuwend, zowel voor Quint als voor ons publiek. Esther probeert veel uit. Soms werkt het en soms niet. Het moet namelijk wel passen bij onze stemmen.”

Esther Zaad is sinds 2010 de dirigente van Quint. Ze leidt het koor met humor, gedrevenheid en passie naar mooie prestaties. Esther studeerde koordirectie, docerend musicus piano en uitvoerend musicus piano aan Conservatorium Maastricht. Ze werkt als pianodocente, als begeleidster van solisten en koren en als dirigente van verschillende koren: behalve Quint zijn dat vocal group Fusion uit Sittard, vrouwenkoor Thorensis uit Thorn, vrouwenkoor Sonata uit Eindhoven, Popkoor Podiumplus uit Geleen.

Met Quint won Esther de titel ‘Nederlands Koor van het Jaar 2016’ en ‘Limburgs Koor van het Jaar 2018’. Ook plaatsten ze zich voor The World Choir Games 2020. Esther leidde ook Fusion naar de titel ’Limburgs Koor van het Jaar’. Dit gebeurde op het Klankkleur Festival 2022, waar ze met Quint de tweede plaats in de hoogste categorie behaalde. Tijdens de finale van het Nederlands KoorFestival 2016 werd Esther uitgeroepen tot ‘Dirigent van het Jaar’. En ze heeft nog meer successen behaald met haar koren.

Lees het hele interview met Quint

Vrouwenkoor Quint
Vrouwenkoor Quint

Giocoso - Weert

20.25 uur

Giocoso uit Weert zingt een modern klassiek repertoire. Met deelname aan korenfestivals en optredens in theaters, kerken of bij mensen thuis proberen ze zo veel mogelijk publiek te bereiken met deze muziek.

“Ons koor bestaat uit vrouwen van 18 tot 35 jaar die een passie hebben voor samen zingen”, vertelt lid en secretaris Anne Heijkers. “We zijn allemaal heel gedreven. Het is moeilijk te omschrijven wat we samen hebben. Verschillende leden hebben wel eens uitstapjes gemaakt naar een ander koor, bijvoorbeeld in de stad waar ze studeerden, maar ze keerden toch weer terug. Van alle streken in het land komen we elke week naar Weert om samen te zingen. Giocoso voelt voor ons als thuis.”

In mei werd Giocoso uitgeroepen tot VNK-Limburg Inspiratiekoor 2023. “We zijn heel blij met deze titel. Wij hebben een passie voor modern klassieke muziek en willen die muziek graag onder de aandacht brengen bij een groot publiek. We selecteren juist stukken die nog niet zo bekend zijn, zoals folklore en volksliederen uit allerlei landen. We hebben daarbij aandacht voor muziek gecomponeerd door vrouwen, zoals Ella Milch-Sheriff, Joan Szymko en Noor Sommereyns. Dat is niet alleen interessant voor het publiek, maar ook inhoudelijk uitdagend voor ons.”

De dirigente van Giocoso is Rita Scheffers. Je kunt meer over haar lezen bij de tekst over SevenFifteen, waarvan Rita ook dirigente is.

Lees het hele interview met Giocoso

Giocoso
Giocoso

Fusion - Sittard

20.45 uur

Vocal group Fusion uit Sittard is tijdens het Klankkleur Festival 2022 uitgeroepen tot winnaar van de koorcompetitie en werd daarmee het eerste VNK-Limburg Inspiratiekoor. Op het Klankkleur Festival 2023 staan zij twee keer op het podium: tijdens het openingsconcert op vrijdagavond én tijdens het optreden van de VNK-L Inspiratiekoren op zaterdagavond.

Verveling is absoluut niet aan de orde bij Fusion, vertelt voorzitter en koorlid Esther Nieuwenhuysen. “We hebben grote ambities en willen steeds weer iets nieuws neerzetten. Dit jaar viert Fusion zijn dertigjarig jubileum. In die jaren is het koor op alle fronten sterker geworden. Niet alleen qua zang, maar ook als groep. In een klein koor ben je van elkaar afhankelijk. Die afhankelijkheid is wat ons bindt. Privé lopen we deur echt niet bij elkaar plat, maar we delen wel dezelfde passie. Ieders stem is belangrijk en wordt gehoord. En dat in wisselwerking met onze dirigente die ons continu uitdaagt om het beste uit onszelf te halen. Een mooi samenspel waarin iedereen iets toevoegt vanuit zijn eigen rol.”

Dirigente Esther Zaad heeft behalve Quint nog een aantal koren onder haar hoede. Bij Fusion dirigeert ze nu zestien jaar. “Ik houd ervan om koren op een zo leuk mogelijke manier op een hoger plan te brengen. Het hele proces van samen iets opbouwen, dat vind ik ontzettend leuk. We doen geregeld mee aan festivals en concoursen. Het geeft een doel om naar toe te werken. Zo worden we steeds beter. Ik heb Fusion zien groeien van een jongerenkoor tot een serieuze vocal group. Drie keer zijn we uitgeroepen tot beste koor van Limburg. En dan nu de titel Inspiratiekoor. Dat is fantastisch en inspireert ons ook weer om door te gaan met wat we doen.”

Lees ons interview met Fusion

Vocal group Fusion
Vocal group Fusion

Klankkleur Festival

Het Klankkleur Festival vindt plaats op 3, 4 en 5 november in Theater De Oranjerie in Roermond.