VNK-L Inspiratiekoor

Jokola: "Het zou doodzonde zijn als koorzang uit Limburg verdwijnt”

Popkoor Jokola uit Brunssum is trots op de titel ‘VNK-L Inspiratiekoor 2023’. Het gemengde koor van ruim vijftig enthousiaste zangers ziet veel kansen om hiermee nieuw publiek te bereiken en om samenwerking te versterken. Een gesprek met voorzitter Sierk Dauwerse.

“Ik werk als docent natuurkunde in het voortgezet onderwijs”, begint Sierk. “Als ik met mijn leerlingen over koorzang praat, merk ik dat ze er een heel eenzijdig beeld van hebben. Ze denken meteen aan opa’s en oma’s in de kerk. Dat het zoveel meer is dan dat, willen wij laten zien. Het was dan ook echt feest toen wij hoorden dat we de titel ‘Inspiratiekoor’ kregen. We willen graag iets betekenen koorzang in Limburg en specifiek voor popkoren.”

jokola

Band met de jeugd

Sierk is ervan overtuigd dat samenwerking voor het voortbestaan van koren een cruciale rol speelt. “Het zou doodzonde zijn als de rijke cultuur van koorzang uit Limburg verdwijnt. Daarom werken wij al heel lang nauw samen met Jeugdkoor De Pareltjes. Die band met de jeugd is belangrijk. We willen jongeren inspireren om door te gaan met zingen. En zij inspireren ons ook. Kinderen stralen van nature zo’n enthousiasme en plezier uit. Geweldig om te zien. Ook in de samenwerking met andere koorbesturen en dirigenten zie ik kansen. We kunnen veel van elkaar leren.”

Nieuw publiek

“De uitdaging voor veel koren is publiek vinden. Zeker na twee jaar corona. Jokola heeft een vaste achterban die trouw elk concert bijwoont, maar nieuwe mensen bereiken is lastiger. We treden regelmatig op met andere koren. Binnenkort hebben we een concert in Alsdorf, Duitsland. Hiervoor zijn we uitgenodigd vanwege het partnerschap tussen gemeente Brunssum met de gemeente Alsdorf. Dat zijn leuke dingen.”

Jokola - Rotjeknor

Formule

“Er is voor mij niets mooiers dan samen zingen. Dat gevoel van eenheid is onbeschrijfelijk, dat moet je ervaren. We zijn één grote Jokola-familie als we op het podium staan. Ons repertoire bestaat uit tijdloze klassiekers van Adèle en Bløf tot Queen en Coldplay. Ieder koorlid mag nummers aandragen en daar wordt vervolgens op gestemd. Onze dirigent Ralph Hamer arrangeert alle stukken zelf tot vijf- of zesstemmige nummers. Deze unieke formule houdt ons bij de tijd.”

Toewijding

Kan iedereen aansluiten bij Jokola? “Zeker, als je van zingen houdt ben je welkom. Bij Jokola hoef je geen noten te kunnen lezen, maar we vragen wel toewijding en hard werken. Natuurlijk zijn we amateurs, maar doen wel op een bepaald niveau mee. In 2016 wonnen we de titel Limburgs koor van het jaar en we treden regelmatig op op grote podia. Hoewel ‘Jokola’ staat voor Jongeren Koor Langeberg, is leeftijd niet belangrijk. Onze leden zijn tussen de 14 en 65 jaar. Je bent zo jong als je je voelt, vinden wij.”

Wil je Jokola horen en zien zingen? Op Facebook zijn veel filmpjes te vinden. Of bezoek een van de optredens natuurlijk.

Samenwerken met Jokola?

Wil je samenwerken, een repetitie bijwonen of gewoon met dit koor in contact komen? Stuur gerust een mail.

Benieuwd naar de andere inspiratiekoren?

Elke twee jaar selecteert VNK-Limburg nieuwe inspiratiekoren.