Ons beleid
Er wordt ongehoord veel gezongen in Limburg. Gemiddeld is er één koor per 1000 inwoners! Koorzang heeft hier door de tijd heen altijd al een belangrijke plaats ingenomen. Vanwege de voldoening die het brengt voor beoefenaar én toehoorder neemt het enthousiasme voor koorzang alleen maar toe.
Wel merken we dat de wereld van de koorzang in de laatste jaren in ombouw is. Oude structuren en vormen verdwijnen en nieuwe komen ervoor in de plaats. Veel bestaande koren hebben het moeilijk door het vergrijzende ledenbestand. Anderzijds is er groeiende aandacht voor zang op jonge leeftijd en die zorgt voor meer zingende jeugd, zowel op scholen als daarbuiten. Meer genres en stijlen vergroten de muzikale mogelijkheden. Alternatieve koorverbanden, gebruik van techniek en crossovers met andere kunstdisciplines vergroten de uitvoeringsmogelijkheden enorm en spreken meer mensen aan. Het traditionele “koor met leden” is nog maar één van de vele mogelijkheden als organisatievorm. Het koor is geen must, koorzang wel.
Visienota en beleidsplan
De koorzang in Limburg laten floreren is en blijft ons streven. Daartoe leiden we, met elkaar, de koorzang door de ontwikkelingen en trends die spelen en gaan spelen. We verkennen wegen voor nieuwe vormen en uitingen. Ontdekken alternatieven om met obstakels en bedreigingen om te gaan. Zoeken en vinden toegevoegde waarde voor het individu en de maatschappij. En vergroten en verbreden de toegankelijkheid van het samen zingen.
Afgelopen jaar hebben wij, het VNK-Limburg, de veranderingen in de koorzangwereld besproken en beschreven, inclusief een daar bijbehorende koersbepaling voor het VNK-Limburg, uitmondend in een visienota. Deze visienota vormt de leidraad voor het beleidsplan 2019-2023. Hierin kunt u lezen hoe het VNK-L haar visie wil concretiseren.
Doordat onze subsidieaanvraag niet volledig is gehonoreerd, zullen wij keuzes moeten maken in de activiteiten die wij hebben beschreven in het bovenstaande beleidsplan.