VNK-L Inspiratiekoor

Quint: “Zoveel mogelijk mensen laten zien dat koorzang absoluut niet saai is”

Vocaal ensemble Quint is het tweede ‘VNK-Limburg Inspiratiekoor’ dat we graag aan je voorstellen. Het vrouwenkoor uit Venlo kreeg deze titel omdat het de tweede plaats behaalde tijdens de koorcompetitie op het Klankkleur-Festival 2022. Daarnaast is Quint Nederlands Koor van het Jaar (2016) en Limburgs Koor van het Jaar (2018) en geselecteerd voor The World Choir Games 2020. Leden Wieneke Olders en Yvonne Gitmans nemen ons mee in de wereld van Quint.

58Quint-gluren-bij-de-buren-030722-WEB-058

“Quint is voortgekomen uit het koor Canta Libre, dat is opgericht door mijn vader die dirigent was,” begint Yvonne. “In 2024 vieren wij ons 25-jarig bestaan.” Bij beide dames is zingen er met de paplepel ingegoten. Wieneke: “Ik zit al sinds mijn elfde bij een koor. Samen zingen is voor mij ontspanning. Ik krijg er een boost van.” Yvonne herkent dat: “Tijdens corona hebben we van alles geprobeerd. Zingen via Teams bijvoorbeeld. Dat werkte natuurlijk niet. Nu waardeer ik het samen zingen nog meer.”

Vernieuwing

Wieneke beschrijft Quint als een gezellig koor: “Het is een leuke, diverse groep en het klikt met iedereen. Het draait om het zingen, op een kwalitatief hoog niveau. We worden echt uitgedaagd door elkaar en door onze dirigent Esther Zaad. Sinds Esther er is zingen we naast klassieke muziek ook lichte muziek en hebben we regie erbij. Ik moet zeggen dat dat wel even wennen was. Ik dacht bij die pasjes: ‘moet dat echt?’. Maar inmiddels vind ik het leuk.” Yvonne vult aan: “Die combinatie van klassiek en lichte muziek is echt vernieuwend, zowel voor Quint als voor ons publiek. Esther probeert veel uit. Soms werkt het en soms niet. Het moet namelijk wel passen bij onze stemmen.”

Optreden

“Inspiratie vind ik bij andere koren. Zo doen wij regelmatig iets samen met Fusion. Wij kunnen veel van hen leren. Klassieke koren vind ik ook interessant, al zien die er vaak erg saai uit”, lacht Wieneke. Yvonne: “Ik volg Dekoor, een studentenkoor uit Utrecht. Zij zingen fantastisch goed. Heel inspirerend vind ik het Stellenbosch University Choir. Zoek maar eens op Spotify.”

Quint hoopt dat in de toekomst een stukje verjonging komt. “Leden behouden is geen probleem, maar nieuwe leden aantrekken soms wel”, zegt Yvonne. “Mensen zeggen al snel ‘ik kan niet zingen’ en denken dat de lat heel hoog ligt. Maar je bent bij Quint ook welkom zonder zangervaring en zonder dat je noten kunt lezen. Je moet dan misschien wat harder werken en er meer energie insteken om bij te blijven, maar het kan wel.”

55Quint-gluren-bij-de-buren-030722-WEB-055

Meer weten over deze regeling?

Elke twee jaar selecteert VNK-Limburg nieuwe inspiratiekoren. Ook jij kunt een koor aandragen voor deze regeling.