VNK-L Inspiratiekoor

SevenFifteen: “Nieuwe leden zullen snel merken dat de sfeer ongedwongen is”

SevenFifteen is het derde ‘VNK-Limburg Inspiratiekoor 2023’ dat zich voorstelt. Dit koor uit Weert bestaat uit dames en heren tussen de 20 en 35 jaar die graag samen nummers zingen uit musicals, jazz- en popmuziek. Hoe inspireren zij anderen? En wat zijn hun toekomstplannen? Een gesprek met koorlid Madelon.

Koor SevenFifteen uit Weert
SevenFifteen uit Weert in juni 2023, met Madelon als zevende van rechts.

“We waren aangenaam verrast om de titel ‘Inspiratiekoor 2023’ te winnen. We vinden het geweldig. Het is een eer dat we een voorbeeld mogen zijn en andere koren kunnen inspireren. Dit daagt ons uit om nog meer samenwerkingen aan te gaan.”

De jury was onder de indruk van de samenwerkingen en producties van SevenFifteen. “We zijn geen standaard koor dat twee keer per jaar optreedt. We doen heel diverse dingen. We zoeken de verbinding met andere koren, dansgroepen en artiesten. Zo doen we elke twee jaar mee aan concertversies van musicals onder leiding van Trix Reintjens, zij is dirigente van een accordeonorkest. Ook hebben we een keer opgetreden met het Weerter Operette Koor en zingen we regelmatig met jeugdkoor Cantarella."

"En afgelopen juni gaven we samen met de andere koren van onze dirigente Rita Scheffers de show ‘Generations’ in het Munttheater in Weert. Elk koor trad apart op, maar op het laatst stonden we met zijn allen te zingen. De jongste op het podium was 4 jaar, de oudste zo’n 80 jaar. Prachtig om mee te maken. Die show hebben wij met veel plezier georganiseerd.”

De show ‘Generations’ met alle koren van Rita Scheffers, waar SevenFifteen samen optrad met Cantarella.
De show ‘Generations’ met alle koren van Rita Scheffers, waar SevenFifteen samen optrad met Cantarella.

“We hebben alweer nieuwe samenwerkingen op de agenda staan: Een U2 coverband heeft ons gevraagd om dit najaar mee te zingen met de koorstukken. Rond de kerst treden we meestal op in het openluchtmuseum in Nederweert. En in april 2024 gaan we meedoen met de volgende musical van Trix: ‘Mozart l'Opéra Rock’. Fauve Schelfhout is ook lid van ons koor. Zij is met haar man Nederlands kampioen showdance en verzorgt dan de choreografie.”

Toekomstplannen

De jury was ook onder de indruk van de toekomstplannen van SevenFifteen. Wat zijn die precies? “Een deel van het geldbedrag dat we hebben gekregen bij de titel ‘Inspiratiekoor 2023’ willen we besteden aan professionalisering. We moeten nog kijken in welke vorm we dat gaan gieten. Wat we al wel weten, is dat we graag zelf een eigen productie op poten willen zetten. Hoe en wat precies moeten we nog bedenken, maar we willen zo veel mogelijk samenwerkingen aangaan met andere culturele disciplines. Verder willen we nieuwe leden aantrekken. We hadden een hoop mannen in ons koor, maar door verhuizingen zijn er een paar afgehaakt. Dat vinden we jammer.”

SevenFifteen bij het project ‘Roméo et Juliette’ onder leiding van Trix Reintjens in 2022.
SevenFifteen bij het project ‘Roméo et Juliette’ onder leiding van Trix Reintjens in 2022.

Ongedwongen sfeer

Nieuwe leden zijn altijd welkom bij SevenFifteen. “Zij zullen snel merken dat de sfeer ontspannen en ongedwongen is. Je vindt bij ons allerlei persoonlijkheden. Er zijn stille wateren, mensen die wat serieuzer zijn, leden die altijd in zijn voor een geintje… Ieder koorlid kan zichzelf zijn en wordt gewaardeerd. Ook krijgt iedereen evenveel kansen binnen het koor. Verder beginnen we op maandagavond niet strak om 20.00 uur met repeteren. Het is niet erg als je een keer wat later bent door je werk of gezin. We vinden het vooral belangrijk dat we met plezier zingen.”

“Ik zit al heel lang bij het koor, sinds mijn 21e. Er zijn zelfs leden die al sinds hun achtste bij Rita zingen. Eerst lagen onze leeftijden dichterbij elkaar. De laatste jaren liggen ze wat verder uit elkaar, doordat we best veel leden erbij hebben gekregen. Ons jongste lid is 24 jaar. Met mijn 34 jaar ben ik nu een van de oudsten.”

Inspiratie

“Waar ik zelf inspiratie uit haal? Als ik kijk naar de afgelopen vijftien jaar zijn we echt beter geworden. Vooral sinds een jaar of vijf zingen we met meer bezieling. Van de jury van het BALK TOPfestival 2022 hoorden we dat ons gezang ‘binnenkwam’. Onze dirigente Rita inspireert mij ook. Zij leeft echt voor de muziek en is de kracht achter ons koor. Ze leidt ons op haar Rita-manier: ongedwongen en motiverend. Ze hoort het precies wanneer iemand er even langs zit. Dan vraagt ze: “Heb je ‘m?” En dan weten we genoeg: hier moeten we thuis nog een keer naar kijken. Het is niet erg als je het niet meteen snapt. Ze zingt het met alle liefde tien keer voor. Ik hoef geen Adèle te worden, maar Rita motiveert mij wel om het maximale uit mijn stem te halen. Het is niet voor niks dat we allemaal al zo lang bij Rita zingen.”

“En wanneer ik ons vijfstemmig hoor zingen, krijg ik kriebels. Dat klinkt zo mooi! Dat we dat met onze stemmen voor elkaar krijgen! Ik zing niet voor niets in een koor. Ik zing graag samen. Het nummer ‘This Is Me’ van The Greatest Showman draagt uit wie we zijn: Hier staan we en daar mogen we trots op zijn. We doen dit samen!”

Kom naar de repetitie

SevenFifteen repeteert elke maandagavond van 20.00 tot 21.15 uur in het Gemeenschapshuis Groenewoud, Kesselstraat 28 in Weert. Iedereen is welkom om een keer te komen kijken.

Samenwerken met SevenFifteen?

Wil jouw koor samenwerken met SevenFifteen? Stuur dan een mail naar secretaris Marscha van de Vorst - Janssen.

Volg de laatste nieuwtjes op de Facebookpagina van SevenFifteen:
www.facebook.com/vocalgroupsevenfifteen

SevenFifteen bij het project ‘Les Misérables’ onder leiding van Trix Reintjens in 2018.
SevenFifteen bij het project ‘Les Misérables’ onder leiding van Trix Reintjens in 2018.

Benieuwd naar de andere inspiratiekoren?

Elke twee jaar selecteert VNK-Limburg nieuwe inspiratiekoren.