Geef zang door

Geef zang door met een ‘kangoeroekoor’

‘Kangoeroekoren’. Zegt die term jou iets? Deze term kwam in februari 2024 voorbij in de online workshop Kinder- en Jeugdkoorzang van Koornetwerk Nederland. Projectleider Claudia Franzen presenteerde toen de gloednieuwe Blauwdruk Geef Zang Door!

Als harmonie of fanfareorkest is het gebruikelijk om een opstap- of jeugdorkest binnen de vereniging op te richten. In de koorwereld gebeurt het minder vaak dat een volwassenkoor ook een jeugdkoor opricht. Maar waarom eigenlijk? Het is tijd voor meer ‘kangoeroekoren’, zodat meer kinderen ook buiten schooltijd, samen gaan zingen.

KlankkleurFestival22-Pascalmoors-16
ASP_20211107_035

Plezier door samen te zingen

In de Blauwdruk 'Geef zang door' van Koornetwerk Nederland lees je over de ervaringen en bevindingen van organisaties die in wijken en scholen zanggroepen hebben opgericht om samen met kinderen op een laagdrempelige manier te zingen. Vanuit deze ervaringen geeft de Blauwdruk handvatten voor het opzetten van een zanggroep voor kinderen. Of het nu gaat om het oprichten van een wijkkoor, schoolkoor of kangoeroekoor (een koor aangesloten bij een volwassenkoor) het doel is hetzelfde: kinderen plezier laten beleven door samen te zingen.

Onderwerpen die in de Blauwdruk onder andere aan bod komen zijn:

  • het bepalen van de muzikale inhoud
  • het vinden van een kindvriendelijke locatie
  • het inzetten van professionele begeleiding
  • de pedagogische begeleiding
  • de didactische aanpak
  • het creëren van binding met de ouders

Geïnteresseerd? Download de Blauwdruk dan nu alvast om inspiratie op te doen. Binnenkort wordt de Blauwdruk in een digitale vorm gepresenteerd, houd hiervoor de website van Koornetwerk Limburg in de gaten.

Meteen aan de slag

  • Ben jij als volwassenkoor geïnteresseerd in het oprichten van een kinderkoor? Dan nodigen we je van harte uit om een aanvraag in te dienen via de Powered by VNK-L-regeling.

 

  • Overweeg je om een (jeugd)wijkkoor of schoolkoor op te richten, stuur dan een berichtje naar VNK-L via info@vnk-limburg.nl. Dan kijken wij vanuit ons netwerk naar de mogelijkheden. Wellicht kunnen koren die jullie zijn voorgegaan ondersteunen/adviseren over de aanpak.

 

  • Subnetwerk Kinder- en Jeugdkoorzang van Koornetwerk Nederland organiseert op woensdag 12 juni 2024 een Inspiratiebijeenkomst bij de Nationale Opera & Ballet in Amsterdam die in het teken van zingen met kinderen en het organiseren van groepen zingende kinderen staat. Meer informatie en aanmelden kan via deze website.