Zangvereniging Reconnected verzorgt het ultieme avondje uit

Ben Jongen (voorzitter) en Hans Krot (bestuurslid) zijn lid van zangvereniging Reconnected. Het koor, onder leiding van dirigente Peggy Smeets, heeft een uniek evenement op de planning staan. Zaterdag 25 mei organiseren zij namelijk een ‘Music Movie Night’ in de voormalige bioscoop Royal in Heerlen.

Vertel eens wat meer over jullie koor

Ben: “Jongerenkoor Heksenberg, zoals het toen heette, is opgericht in 1971. Destijds was dit een traditioneel, kerkelijk zangkoor. Ik sloot zelf aan in 1977 en ben nooit meer weggegaan. In het begin was het een hechte club waar ik met veel plezier deel van uitmaakte. Jaren later werd dat steeds minder en viel het koor langzaam uit elkaar. We besloten om evengoed het 25-jarig jubileum te vieren, waarbij we ook alle oud-leden hebben uitgenodigd. Tijdens dit jubileum hebben we gepolst of zij het koor nieuw leven in wilden blazen. Dit bleek voor velen inderdaad het geval.

Zodoende hebben we een doorstart kunnen maken. Het werven van nieuwe leden op de Heksenberg was inmiddels stilgevallen maar in Voerendaal was net een koor opgeheven. Daar hebben we een flyeractie gehouden en ook dat werd een succes. Toen zijn we met het koor verhuisd naar Voerendaal. Bij deze frisse start hoorde ook een nieuwe naam. Onze leden opperden verschillende ideeën. Een van de oudere dames kwam met ‘Reconnected’, letterlijk: opnieuw bij elkaar gekomen. We waren meteen enthousiast. Vanaf het moment dat we onze huidige dirigente, Peggy Smeets, eind 2006 hadden aangenomen zette de stijging van het ledenaantal pas echt door. Inmiddels hebben we zo’n 44 leden van verschillende leeftijden en zelfs een wachtlijst voor bepaalde stemmen.”

Hans: “Ik ben sinds twee jaar lid van het koor als bariton (hogere bas). Eerder was ik al lid van andere zangverenigingen, maar hier voel ik me echt op mijn plek. En dat in mijn eigen woonplaats! We zingen verschillende muziekstijlen, alles tussen ongeveer 1920 en nu. Mensen uit het publiek geven ons vaak terug dat de variatie het zo leuk maakt om naar ons te luisteren. Onze dirigente kijkt naar de capaciteit van de leden en stemt daar het repertoire op af. Dat werkt heel goed.”

Reconnected-20230511-4-Foto_Stan_Keulen

En nu staat een speciale uitvoering op de planning. Hoe kwamen jullie op het idee voor een ‘Music Movie Night’?

Ben: “Normaliter hebben we ongeveer zeven uitvoeringen per jaar. Een vast onderdeel is de voorjaarseditie, daar proberen we altijd iets speciaals van te maken. We werken dan bij voorkeur samen met andere, verrassende disciplines en verenigingen. Zo hebben we ook een keer een flashmob gedaan, in het publiek van een operette. Dat was heel gaaf. En deze keer dus een uitvoering in combinatie met film. Wij zingen muzikale filmfragmenten, het Belgische Blazersensemble Zuiderwind verzorgt de muziek, en het publiek ziet tegelijkertijd de bijbehorende beelden. Denk bijvoorbeeld aan ‘Skyfall’ van Adèle uit de James Bond film, muziek uit ‘The Pink Panter’, ‘Double Trouble’ uit de Harry Potter films, muziek uit ‘The Hunger Games’ en ga zo maar door. Rob Mennen verzorgt de presentatie en alle bezoekers krijgen een glaasje bubbels. Dit alles vindt plaats in Filmhuis de Spiegel (de voormalige bioscoop Royal) in Heerlen voor de ultieme beleving.”

 

Dat klinkt veelbelovend. Hoe gaat dat in zijn werk qua voorbereidingen?

Ben: “Normaal vindt onze voorjaarsuitvoering altijd plaats in cultureel centrum de Borenburg in Voerendaal. Voor dit project wilden we graag een echte ‘bioscoopfeeling’. We kwamen uit bij Filmhuis de Spiegel, maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Hetzelfde geldt voor de samenwerking met een professioneel blazersensemble. We hebben de gemeente, Verbindend Netwerk Koorzang Limburg (de ‘Powered by VNK-L’-regeling) en het Cultuurfonds benaderd voor financiële steun. Met hun hulp en lokale sponsoren kunnen we dit project uitvoeren, daar zijn we heel dankbaar voor. Veel verenigingen weten niet waar ze moeten aankloppen voor subsidies en sponsoring. Gelukkig weet ons bestuur daar wel raad mee.”

Reconnected-20230511-6-Foto_Stan_Keulen

Wat levert dit project jullie vereniging op?

Ben: “Een stuk promotie voor ons koor, breder dan alleen binnen Voerendaal. We laten ook geluid- en filmopnames maken.”

Hans: “Iedereen in de zaal laten zien hoe leuk het is om te zingen. Hopelijk kunnen we mensen aansteken met het zangvirus. Misschien melden zich zelfs nog wat tenoren aan, die kunnen we gebruiken.”

 

Wie mag komen en moeten zij zich aanmelden?

Ben: “Iedereen is welkom en kan via de site van Filmhuis de Spiegel een kaartje te kopen. Er kunnen 350 mensen in de zaal en er zijn nog maar beperkte plaatsen beschikbaar. Wij hebben er in ieder geval enorm veel zin in.”

 

Algemene info

  • Reconnected Live - Music Movie Night
  • Zaterdag 25 mei 2024
  • 20:00 uur
  • Filmhuis de Spiegel, Heerlen
  • Tickets € 13,50