Open Limburgs Korenfestival

Zaterdag 5 en zondag 6 oktober
Gratis toegankelijk voor publiek

Ook in 2019 is er weer het Open Limburgs Korenfestival (OLKF). Het is een van de activiteiten die het VNK-Limburg organiseert als onderdeel van de Limburgse Koordagen. Het festival vindt plaats op zaterdag 5 en zondag 6 oktober 2019 in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond. ‘A moment of fame’ voor jouw koor op een toplocatie in Limburg!

Dit jaar vindt, naast het OLKF, de Provinciale NKF Competitie plaats tijdens de Limburgse Koordagen. Alle koren die kiezen voor Concoursdeelname in de afdeling A van het OLKF, doen automatisch mee aan deze Competitie. Hieraan zijn geen extra kosten verbonden. Ieder koor in de afdeling A krijgt dan ook van de jury een officiële NKF-beoordeling en de winnaar wordt vrijblijvend uitgenodigd voor de landelijke NKF Finale in 2020.

Koren – van alle genres en groottes - uit Limburg en daarbuiten nemen deel aan het OLKF met een optreden naar keuze. Dit onderdeel heeft dit jaar een compleet nieuwe vorm. VNK-Limburg streeft naar een toegankelijk karakter, want samen zingen en plezier beleven aan koorzang staan tijdens deze dagen voorop!

naamloos (157 van 409)

Inschrijven

Inschrijving is gesloten.

OLKF Zaterdag-PascalMoors.jpg-11

Toelichting

Indien je koor deelneemt aan het OLKF (en voor A koren het NKF), lees dan goed de toelichting door.

Jury

De jury voor alle categorieën bestaat dit jaar uit John Damsma, Laura Tammeling en Jetse Bremer. Hieronder laten we je kennismaken met deze deskundige jury.

Ook dit jaar kunnen koren desgewenst een afspraak krijgen om persoonlijk met een jurylid kort de prestaties van het koor te bespreken en het rapport te laten toelichten. Dit geldt voor de koren die zich inschrijven voor concours deelname.

John Damsma

Koor- en orkestdirigent, arrangeur, koorcoach en jurylid op diverse festivals voor zowel koren als instrumentale ensembles. Artistiek leider Nederlands Koorfestival (NKF), Juryvoorzitter Nederlands Koorfestival (NKF), Lid artistieke commissie Europees  festival voor de Jeugd (EMJ) Neerpelt (Be), Jurylid EMJ 2016 – vocaal,  Lid artistieke commissie ‘CantaRode’, Jurylid Internationaal Jeugd Muziekfestival Bratislava.

John Damsma
Laura Tammeling

Laura Tammeling

Koordirigent, koorcoach en jurylid. Ze werkt als zangcoach met amateurs en professionals, geeft workshops koorvorming en repertoirestudie aan koren in het hele land, is jurylid bij het Nederlands Koorfestival en coacht aankomende koordirigenten. Na gewerkt te hebben met een kinderkoor en verschillende middelgrote gemengde koren, is zij als dirigent van 2004 tot en met 2012 verbonden geweest aan het Utrechts Vocaal Ensemble.

Jetse Bremer

Internationaal bekende koor componist, arrangeur en dirigent. Alle genres komen bij hem aan bod. De meeste Nederlandse koren hebben wel enige arrangementen van Jetse op hun repertoire staan. Zijn schrijven is beïnvloed door zijn ervaringen als trompettist, violist, zanger, zijn verbintenis als tenor in het professionele Nederlands Kamerkoor en zijn ervaringen als pianist, dirigent in de musicals. Hij heeft prijswinnende koren geleid zoals Be Sharp, The Dutchmen, Divina, Close Up, en Fem@il.

Jetse Bremer

Prijzen OLKF

Voor de concoursdeelnemers van het OLKF zijn diverse prijzen te winnen. Per afdeling zijn de volgende prijzen te behalen:

Afdeling A

 • Afdelingswinnaar A Limburgs koor: een geldbedrag van €1000,-, de titel Limburgs koor van het jaar 2019, en een podiumplek op het festival Musica Sacra 2020 te Maastricht.
 • Afdelingswinnaar A klein koor: €500,-
 • Afdelingswinnaar A groot koor: €500,-

Afdeling B

 • Afdelingswinnaar B - klein koor: een geldbedrag van €400,-
 • Afdelingswinnaar B - groot koor: een geldbedrag van €400,-

Afdeling C

 • Afdelingswinnaar C - klein koor: een geldbedrag van €300,-
 • Afdelingswinnaar C - groot koor: een geldbedrag van €300,-

Voorwaarden

Per afdeling is een onderscheid gemaakt tussen klein koor (<30) en groot koor (>31).

Het Limburgse koor met het meeste aantal punten van alle koren in afdeling A behaalt het predicaat Limburgs Koor van het Jaar 2019 en de daarbij behorende prijs van €1000.

Indien het koor niet gevestigd is in Limburg krijgt dit koor het predicaat Afdelingswinnaar A (klein koor of groot koor) met de prijs van €500,-.

Er is in elke afdeling maximaal één geldprijs per winnaar te behalen.

Voorbeeld 1: Een Limburgs groot koor behaalt 281 punten en is daarmee Limburgs koor van het jaar 2019. Dit koor krijgt €1000 en een podium plek op Musica Sacra. Dit koor kan dan niet de prijs van de afdelingswinnaar A groot koor van €500 behalen.

Voorbeeld 2: Een niet Limburgs klein koor behaalt 281 punten. Dit koor is Afdelingswinnaar A klein koor en behaalt daarmee €500.

Te behalen predicaat

Elk koor in de concoursdeelname ontvangt een predicaat op basis van het aantal behaalde punten (zie hieronder).
Voorbeeld: Een koor dat 220 punten behaalt heeft het predicaat 3e prijs. 

 • 3e prijs: vanaf 210 punten
 • 2e prijs: vanaf 240 punten
 • 1e prijs: vanaf 270 punten
 • 1e prijs met lof der jury:  vanaf 280 punten

Deelname

Ieder koor kan meedoen aan het OLKF. Het is geen wedstrijd ‘pur sang’; deelnemen kan voor het koor belangrijker zijn dan het halen van zoveel mogelijk punten. Een koor kan op diverse manieren deelnemen aan het festival:

 • Concoursdeelname: de jury beoordeelt het optreden van je koor, waarbij punten worden gegeven op zaken zoals klank, ritmiek en uitspraak. Met dit jaar voor alle koren de kans om op je eigen niveau een 1ste, 2de of 3de prijs te behalen!
 • Feedbackdeelname: de jury beoordeelt het optreden van je koor, met als resultaat een geschreven formulier met suggesties waar jullie koor duidelijk mee aan de slag kan.

Afdelingen [NIEUW]

Wanneer je als koor kiest voor de Concours- of Feedbackdeelname dien je het koor in te schrijven in één van de volgende afdelingen:

 • A - Zeer gevorderd, ervaren
 • B - Gevorderd
 • C - Beginnend, weinig concert- of concourservaring

Hierdoor krijgt elk koor de kans zich te meten met koren op hetzelfde niveau en van dezelfde grootte!

LKDvrijdag-PascalMoors-3

Meet the Choirs - Dé showavond van Limburg

Tijdens deze avond treden diverse koren op waarbij ze je een onvergetelijke avond bezorgen! Met als afsluiter van de avond hét topkoor van Nederland: Dekoor Close Harmony. Na tal van wereldtitels en samenwerkingen met bekende artiesten komt het Utrechtse closeharmonykoor, onder leiding van dirigent Christoph Mac-Carty, naar Roermond. Kom ook naar deze onvergetelijke showavond en reserveer zaterdagavond 5 oktober alvast in je agenda.

NKF foto

Provinciale NKF competitie

Om het jaar vindt de provinciale NKF competitie plaats tijdens de Limburgse Koordagen. Zo ook weer in 2019. Alle koren die kiezen voor Concoursdeelname in de afdeling A van het OLKF, doen automatisch mee aan de provinciale NKF competitie. Hieraan zijn geen extra kosten verbonden. Ieder koor krijgt dan ook van de jury een officiële NKF-beoordeling en de winnaar wordt vrijblijvend uitgenodigd voor de landelijke NKF Finale in 2020.

OLKF Zondag-PascalMoors.jpg-114

Vragen?

Neem contact op met Mara Daniëls, projectmedewerker Muziek bij het Huis voor de Kunsten Limburg via: T. 0475-399286 of E. likoda@vnk-limburg.nl.

Laatste nieuws


Geef zang door met een ‘kangoeroekoor’

‘Kangoeroekoren’. Zegt die term jou iets? Deze term kwam in februari 2024 voorbij in de online workshop Kinder- en Jeugdkoorzang van Koornetwerk Nederland. Projectleider Claudia Franzen presenteerde toen de gloednieuwe Blauwdruk Geef Zang Door! Als harmonie of fanfareorkest is het gebruikelijk om een opstap- of jeugdorkest binnen de vereniging op te richten. In de koorwereld…

Lees meer

Zangvereniging Reconnected verzorgt het ultieme avondje uit

Ben Jongen (voorzitter) en Hans Krot (bestuurslid) zijn lid van zangvereniging Reconnected. Het koor, onder leiding van dirigente Peggy Smeets, heeft een uniek evenement op de planning staan.

Lees meer