Regionaal koornetwerk

Horst aan de Maas: van brainstorm naar festival

Onze naam Verbindend Netwerk Koorzang verklapt al wat wij samen willen bereiken: een netwerk van koren die onderling een verbinding kunnen maken. Dit doen we op Limburgse schaal, maar ook op lokaal niveau door de vorming van regionale koornetwerken te bevorderen. In Horst aan de Maas is de afgelopen jaren zo’n netwerk gevormd, met een korenfestival als resultaat.

Hoe is dit koornetwerk ontstaan? Wat hebben de koren aan elkaar? En welke tips hebben zij voor anderen die een regionaal netwerk willen vormen? We spraken met Esther Koenen, cultuurconsulent bij gemeente Horst aan de Maas.

“Als cultuurconsulent ben ik er om het culturele veld te ondersteunen. Dit doe ik onder andere door culturele organisaties aan elkaar te verbinden. We hebben zo’n 30 verschillende koren, waaronder kerkkoren, seniorenkoren, mannenkoren, vocal groepen van veertigplussers en een kinderkoor. Toen ik in 2018 begon bij de gemeente, heb ik de koren voor het eerst bij elkaar geroepen voor een brainstormsessie. Ik stelde vragen als: Wat willen jullie met elkaar? Hoe zien jullie de toekomst? Wat kunnen jullie van elkaar leren? Daaruit kwam naar voren dat ze twee keer per jaar wilden samenkomen. In het begin gebeurde dat ook, daarna lukte het door corona minder vaak. Nu zitten we één keer per jaar of per anderhalf jaar bij elkaar.”

Horst Vol Koren Festival

“Ik mail steeds een uitnodiging naar alle koren, waarna zij aangeven of ze erbij zullen zijn en eventuele agendapunten indienen. Vanuit de gemeente hebben we wel agendapunten, maar ik probeer vooral bij de koren op te halen wat zij willen bespreken. Een idee dat tijdens onze bijeenkomsten naar voren kwam, was een korenfestival. Mensen vanuit verschillende koren hebben samen de handschoen opgepakt, onder aansturing van de mannen van Stichting Sing Challenge. Zij hebben al heel wat jaren ervaring met het organiseren van een soortgelijk festival en waren de penvoerder.”

Dit resulteerde in het Horst Vol Koren Festival, dat in november 2022 plaatsvond in ’t Gasthoês. "Dat was een heel leuke dag. Er waren ongeveer 15 deelnemende koren die ieder één of twee keer optraden. Daarnaast was er een stemworkshop, die leuk was voor koorleden, maar ook voor mensen die nog niet zingen. Verder zag je dat koren graag naar elkaar gingen kijken en geïnspireerd raakten van wat ze bij elkaar zagen. Forever Young uit Venlo was de afsluiter van het festival. Bij dat koor mag je pas lid worden wanneer je 65 bent. De oudste meneer was 95. Zij spetteren van de bühne af en heel de zaal kon meezingen. Dat was zo leuk en inspirerend om te zien.”

Shantygroep De Maashave uit Grubbenvorst tijdens het Horst Vol Koren Festival 2022.
Shantygroep De Maashave uit Grubbenvorst tijdens het Horst Vol Koren Festival 2022.

“De koren uit ons netwerk wilden in 2023 weer een korenfestival organiseren. Zo’n succes verdient een tweede editie. Toch is er besloten het korenfestival dit jaar niet door te laten gaan. Een nieuwe editie zou een hele uitdaging worden, zeker financieel. Want krijg je het allemaal rondgebreid? Kun je een bijdrage vragen van de koren? En wat vinden de koren daarvan? Daarnaast komt er een ander project aan en wilden ze niet in dat vaarwater gaan zitten. In juni 2024 is er een cultureel festival in Meerlo: A Midsummer Magic. Dat moet een soort festivaldag worden voor culturele verenigingen uit onze gemeente en gemeente Venray. Vocalgroup Jointoo uit Meerlo nam hiervoor het initiatief, maar inmiddels is een bredere projectgroep bezig om dit te organiseren. Of de koren later nog een eigen festival organiseren, is nu nog niet te zeggen.”

Welke toekomst hebben koren?

“In het begin van onze bijeenkomsten kwamen vooral globale onderwerpen aan bod. Maar sinds de koren elkaar een tijdje kennen, durven ze iets meer in de keuken te laten kijken. Bijvoorbeeld door te delen dat ze aan het vergrijzen zijn. Sommige seniorenkoren en kerkkoren bestaan nog maar uit een paar mensen. De gemiddelde leeftijd van koorleden blijft stijgen. Dat is een gezamenlijke uitdaging.

Bij veel koren zie je de aanmeldingen steeds meer stagneren. Aan de andere kant is er een koor waar na open repetities 15 mensen zijn blijven plakken. Het is maar net wanneer en hoe je mensen vraagt. In onze gemeente zijn veel mensen die niet in een koor zingen, maar in een project. Er zijn veel projecten waar je als losse zanger of zangeres op kan inschrijven. Een project duurt kort, je weet waar je aan toe bent en je werkt heel tof ergens naartoe. Hoe ziet de toekomst van koren eruit? Hoe krijg je nieuwe leden? Ook dat zijn onderwerpen die we in het netwerk bespreken.”

Tips

Esther heeft een paar tips voor andere regio’s die een koornetwerk willen opzetten:

  • Luister vooral goed naar de behoeften in het veld. Als de verenigingen elkaar vaker willen spreken, spring daar dan op in.
  • Zie je een haakje? Haak daar dan op aan.
  • Zie je geen haakje? Ga dan toch door.
  • Soms heb je een lange adem nodig, dus blijf vooral volhouden.
  • Soms hebben de koren geen agendapunten of reageren ze niet op de mail. Maar wanneer ze dan bij elkaar komen, is er toch genoeg te bespreken. Misschien denk je dat je een gevulde agenda nodig hebt, maar vaak is bij elkaar komen al genoeg. Dat verlaagt ook de drempel om elkaar in de periodes tussen de bijeenkomsten op te zoeken.

Hoe draagt VNK-Limburg bij?

VNK-Limburg stelt maximaal € 500 ter beschikking per regionaal koornetwerk om de kosten te dekken voor de vorming van het netwerk. Komt er een muzikaal project uit voort, dan is er een tegemoetkoming mogelijk via de regeling Powered by VNK-Limburg.

Interesse?

Heeft jouw koor interesse om deel te nemen aan een regionaal koornetwerk? Stuur dan een mail naar bestuurslid Leo Zeegers.