Deze kinder-, tiener- en jeugdkoren hoor je op 4 november vanaf 10.00 uur

Kom op de zaterdagochtend van het Klankkleur Festival luisteren naar zingende jeugd.

Koren van de Limburgse Koorschool

10.00 - 11.00 uur

De Limburgse Koorschool heeft als doel om kinderen op te leiden in koorzang en het plezier van zingen te laten beleven. In wekelijkse repetities wordt er methodisch gewerkt aan stemvorming, samenzang, notenleer en podiumpresentatie. Jonge kinderen beginnen met toegankelijke liedjes, maar al gauw worden hier elementen aan toegevoegd, zoals bodypercussie en het zingen in canon. Gaandeweg komt er meerstemmigheid bij en wordt het repertoire uitdagender. Het plezier in zingen staat altijd voorop.

Ze treden regelmatig op, nemen deel aan muziekfestivals, organiseren workshops en spelen regelmatig in een van de (kinder)opera’s van onze partner Opera Zuid. We hebben koren in alle leeftijden: de Opmaatjes Canticollo en Canticollis (4-6 jaar; 2 locaties), het Kinderkoor (6-9 jaar), het Jongenskoor Canterino, het Tienerkoor Cantilene (10-14 jaar), het Jeugdkoor (14-18 jaar) en sinds kort zingen de jongens ook samen in het Jongenskoor.

Diverse kinder- en jeugdige koren die onder de Limburgse Koorschool vallen treden dit uur in afwisselende samenstelling op:

  • Kinderkoor CantiCollis (Opmaatjes) o.l.v. Ghislaine Mommer
  • Kinderkoor Canticcolo (Opmaatjes) o.l.v. Claudia Franzen
  • Jongenskoor Canterino o.l.v. Claudia Franzen
  • Tienerkoor Cantilene o.l.v. Claudia Franzen

Dirigente Ghislaine Mommer

Ghislaine is vanuit haar rijke ervaring en vanuit eerdere samenwerkingen bekend met de methodische aanpak van de Limburgse Koorschool. Sinds begin 2023 leidt zij de dependance in Wijlre voor kinderen uit het Heuvelland. Het is de passie van Ghislaine om jong en oud(er) te laten ervaren hoe gezond en heerlijk het is om samen te zingen. Dit draagt ze uit als muziekdocente, dirigente en als zangeres, waarbij ze haar publiek verleidt om mee te zingen. Ze vindt het belangrijk om met de basis te beginnen, dus bij de jongste kinderen. Jong geleerd is oud gedaan.

Dirigente Claudia Franzen

Sinds 2021 is Claudia Franzen dirigent van de koren van de Limburgse Koorschool. Na het behalen van haar Bachelor Docent Muziek aan het Conservatorium Maastricht, volgde Claudia de masteropleiding Kodály aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het Kodály Instituut in Hongarije. In de Kodály-filosofie wordt muziek op een speelse en holistische wijze benaderd: zingen, bewegen, expressie en creativiteit staan voorop.

Naast haar werkzaamheden bij de Limburgse Koorschool is Claudia Opleidingsdocent Muziek bij de Marnix Academie (PABO) in Utrecht, verzorgt ze cursussen Muziek voor de allerkleinsten en kids aan De Utrechtse Muziek School in Utrecht. Verder is ze betrokken bij de opleiding Docent Muziek aan het Conservatorium Maastricht en werkt ze als vakleerkracht op de Vrije School Maliebaan in Utrecht. Sinds september 2023 is ze projectleider Kinder- en Jeugdkoorzang bij Koornetwerk Nederland.

Kinderkoor van de Limburgse Koorschool
Kinderkoor van de Limburgse Koorschool
Kinderkoor van de Limburgse Koorschool
Kinderkoor van de Limburgse Koorschool

Jeugdkoor Equal Voices

11.00 - 11.25 uur

Het Jeugdkoor Equal Voices is onderdeel van de Koorschool Midden-Limburg. Onder Koorschool Midden-Limburg vallen verschillende zanggroepen, zodat er voor elke leeftijd een passend koor is. Zo is Jeugdkoor Equal Voices de zanggroep voor jongens en meisjes van 6 t/m 12 jaar uit Weert en omstreken. Deze groep is herstart in maart 2022 en zal vandaag voor jullie zingen onder leiding van Janneke van Reenen.

Het jeugdkoor zingt behalve liedjes uit musicals en Disney ook kinderkoormuziek in allerlei talen. Niet alleen in het Nederlands of Engels, maar ook in onder andere Fins en Japans. De zanggroep heeft in de afgelopen anderhalf jaar verschillende concerten gegeven en de musical Het Meisje met de Zwavelstokjes opgevoerd, onder andere in het Munttheater in Weert. Het jeugdkoor houdt ervan om de muziek aantrekkelijker te maken met toneel en bewegingen. Het koor was meerdere keren prijswinnaar bij het Limburgs korenfestival en finalist van het Nederlands Koren Festival.

Naast dit jeugdkoor heeft Koorschool Middel Limburg ook een Junior Popkoor Equal Voices en wordt binnenkort een nieuw kinderkoor opgestart, voor de allerkleinste kinderen van 5 en 6 jaar.

Dirigente: Janneke van Reenen

Janneke van Reenen (1998) studeerde Docent Muziek aan het Conservatorium Maastricht met onder andere de vakken zang, gitaar, piano en koordirectie. Al van jongs af aan zingt ze zelf in diverse koren. Met die passie staat ze nu zelf als dirigente voor dit kinderkoor.

Jeugdkoor Equal Voices
Jeugdkoor Equal Voices

Workshop 'Singing Games'

11.30 - 12.00 uur

De 50-60 kinderen die deze ochtend optreden, doen vanaf 11.30 uur samen mee aan de workshop 'Singing Games' onder leiding van Claudia Franzen. De jonge zangers en zangeressen zingen en bewegen met z’n allen op het podium. Zang wordt gecombineerd met bodypercussie, een klapspel en/of dans. Samen plezier beleven tijdens het muziek maken staat voorop. Dat is ook de achterliggende gedachte van het Kodály concept: vanuit bekend liedmateriaal wordt een muzikaal uitdagend en actief leertraject ingezet. Door zang te combineren met bewegen en ritmische oefeningen, leren kinderen muziek beter begrijpen, maken en waarderen.

Klankkleur Festival

Het Klankkleur Festival vindt plaats op 3, 4 en 5 november in Theater De Oranjerie in Roermond.