Een prachtige korendag in Voerendaal

De Laurentiuskerk in Voerendaal werd op 14 januari gevuld met koormuziek. Dirigent Ute Jobes bracht de koren die ze leidt samen voor een Korenfestival en -concert.

Elkaar leren kennen en met elkaar zingen stond centraal op deze dag. Alle zangers en zangeressen die in koren van Ute Jobes zingen of zongen, maar ook collegadirigenten en andere zangeressen en zangers waren uitgenodigd. Overdag waren er workshops onder leiding van twee topdirigenten: Hans Leenders en Rohan Poldervaart. Deelnemers konden zich hiermee verdiepen in hedendaagse koormuziek en Renaissance koormuziek.

Ute Jobes blikt terug: "Met de workshops van Hans en Rohan werden de zangers en zangeressen uit de comfortzone gehaald en beleefden ze een cross-over van genres. Het kijken over de rand van je eigen bekend koorgenre werd gestimuleerd."

20240114_111308 - Kopie

De rijkdom van koormuziek

Aan het einde van de dag vond een presentatieconcert in de Laurentiuskerk plaats. "Er was een mooi aantal toehoorders gekomen om te beluisteren wat de op deze dag door de workshopkoren werd ingestudeerd", vertelt Ute. "Ook konden enkele ensembles, die ook aanwezig waren tijdens de workshops, hun repertoire ten gehore brengen. Er werd duidelijk wat alleen muziek kan bewerkstelligen: eeuwen, tijdperken, genres, vele talen en veel verschillende mensen kunnen grenzeloos samen klinken en bestaan. Van Toxic van Britney Spears tot Tu solus qui facis mirabilia van Josquin des Prez. Het concert liet de enorme rijkdom van koormuziek in zo verschillende manieren zien en horen. Het was een dag uit duizenden en zeker voor herhaling vatbaar."

20240114_174756 - Kopie
IMG-20240114-WA0044

Het Korenfestival in Voerendaal kwam mede tot stand door een bijdrage vanuit de regeling 'Powered by VNK-Limburg'.

Meer nieuws


Geef zang door met een ‘kangoeroekoor’

‘Kangoeroekoren’. Zegt die term jou iets? Deze term kwam in februari 2024 voorbij in de online workshop Kinder- en Jeugdkoorzang van Koornetwerk Nederland. Projectleider Claudia Franzen presenteerde toen de gloednieuwe Blauwdruk Geef Zang Door! Als harmonie of fanfareorkest is het gebruikelijk om een opstap- of jeugdorkest binnen de vereniging op te richten. In de koorwereld…

Lees meer

Zangvereniging Reconnected verzorgt het ultieme avondje uit

Ben Jongen (voorzitter) en Hans Krot (bestuurslid) zijn lid van zangvereniging Reconnected. Het koor, onder leiding van dirigente Peggy Smeets, heeft een uniek evenement op de planning staan.

Lees meer