Jeugd laat opera uit oorlog herleven

kids voices freedom 2019 small

In WO-II voerden Joodse kinderen in gevangenschap “Brundibár” uit. Vijfenzeventig jaar na de bevrijding van Limburg wordt dit muziekstuk opnieuw uitgevoerd. En de jeugd van nu kan er in meezingen, in vrijheid.

Vlak voor de oorlog componeerde de Joods-Tsjechische Hans Krása een muziekstuk voor en door kinderen, genaamd Brundibár. Vrij vertaald Brompot. Tegenwoordig zouden we het een musical noemen, maar officieel is het een opera. Vanwege de bezetting kwam het niet meer tot een uitvoering en Krása kwam terecht in concentratiekamp Theresienstadt. Daar besloten de Nazi’s echter om culturele activiteiten toe te staan en zo werd Brundibár alsnog uitgevoerd. Dit moest aan de buitenwereld doen voorkomen dat de Joden het goed hadden in het kamp. Het was schijn. Verreweg de meeste kinderen die in Brundibár zongen zijn doorgevoerd naar andere kampen en hebben de oorlog niet overleefd.

In het kader van 75 jaar Bevrijding Limburg wordt de opera dit jaar in meerdere theaters in de provincie opnieuw opgevoerd. Het is onderdeel van het voorstel voor een bevrijdingsproject van de gezamenlijke muziekbonden van Limburg, dat in september in Maastricht begint. De jeugdopera wordt uitgevoerd door kinderen van de Limburgse Koorschool, in samenwerking met Opera Zuid en Kumulus Muziekschool Maastricht. Ook andere kinderen en jeugd (leeftijd ca 9-19 jaar) worden uitgenodigd mee te doen. Hiervoor worden op 23, 24 februari en 17 maart audities gehouden bij Opera Zuid. Bovendien wordt er een educatieproject met de veelbetekenende titel ‘muzikale bevrijding’ ontwikkeld voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van de middelbare school. Hiermee kan er met kinderen op school worden stilgestaan hoe het leeftijdsgenoten ruim 75 jaar geleden verging. Vanuit een muzikale invalshoek wordt gepraat over vrijheid en de kracht van muziek. Want zoals één van de overlevenden uit het kamp aangaf: als ik in Brundibár zong was ik toch even vrij.

brb stage

Informatie over het project en de audities is te lezen op limburgsekoorschool.nl/brundibar

Laatste nieuws


Nieuwe website gelanceerd!

Na een naamswijziging (van Verenigde Nederlandse Korenorganisaties naar Verbindend Netwerk Koorzang) met een bijkomend nieuw logo, heeft het VNK-Limburg nu ook een volledig nieuwe website! Met de nieuwe website wordt de netwerkfunctie van het VNK-Limburg verder ondersteund. Behalve informatie over ons en waar we voor staan, vindt u hier ook alle informatie over onze activiteiten…

Lees meer

Maastricht is podium voor International Choir Competition 2019

Van 7 tot en met 11 februari 2019 organiseert INTERKULTUR de International Choir Competition in Maastricht. Een mooi decor, want er wordt onder andere gezongen in het Bonnefantenmuseum, in de Basiliek van Onze Lieve Vrouw en in de Dominicanenkerk. Koren van over de hele wereld doen mee. Ook uit Limburg is er een aantal deelnemers:…

Lees meer