Repetities Kamerkoor Transparence nu ook op Jamulus!

Hoe Transparence het afgelopen corona-jaar doorging met de repetities?

Na de intelligente lockdown in het vroege voorjaar van 2020 startte Transparence heel voorzichtig de repetities weer op met kleine groepjes, buiten in een grote open stal op flinke afstand van elkaar, door onszelf omgedoopt tot “stalzingen”. Geleidelijk kon de groep uitgebreid worden tot zo’n 10 zangers. Toen het in de herfst te koud en te donker werd, werd er overgeschakeld op repeteren via Zoom, thuis vanachter de eigen pc. Een manier van repeteren die verre van ideaal is omdat samenzang nou eenmaal niet mogelijk is hierbij.

En sinds medio maart 2021 repeteert  Transparence nu ook met behulp van het audio programma Jamulus. Een manier die samen zingen wél mogelijk maakt en daarmee een flinke uitbreiding van mogelijkheden ten opzichte van Zoom.

Ik wil graag beschrijven hoe dit laatste in z’n werk is gegaan, want dit vergt best veel aan organisatiekracht en motivatie van alle zangers. Dankzij enkele enthousiaste zangers met een voorliefde voor audiotechniek plus de nodige tijd om uit te zoeken hoe dit op ieders pc geïnstalleerd kon worden, is dit uiteindelijk bij iedereen gelukt. Het spreekt van zelf dat motivatie en actieve medewerking van de dirigent onontbeerlijk is.

Er zijn door het bestuur spullen aangeschaft zoals microfoons, audio-interfaces en koptelefoons. Doordat enkele koorleden zelf al wat spullen hadden of bereid waren deze zelf te bekostigen, konden de kosten acceptabel blijven.

Twee koorleden hebben het op zich genomen om één op één bij mensen thuis de benodigde zaken te installeren en technische zaken uit te leggen. Hierna volgden proefsessies in kleine groepjes om te leren omgaan met de techniek en te wennen aan het nieuwe geluid.

Het is nu mogelijk om met kleine groepjes samen te zingen, zodat een muziekstuk in zijn geheel door iedereen gehoord kan worden. Ook is het mogelijk om de diverse stemgroepen samen te laten zingen en zo een vorm van repeteren te creëren die dichter bij het gewone samen zingen komt. Aangezien Jamulus een audioprogramma is en je er dus geen beeld bij hebt (je kan elkaar niet zien) wordt er daarnaast gewerkt met Zoom, zodat de dirigent zichtbaar is en je elkaar kan zien.

Het blijde gevoel dat je krijgt als je merkt dat je niet meer in je eentje naar je scherm staat te zingen, maar de anderen in je koptelefoon kunt horen, maakt alle inspanningen zeer zeker de moeite waard!

Transparence-Jamulus-Repetitie

 

Klik hier voor een video met dirigent Steven van Kempen voor een impressie van de mogelijkheden die Jamulus biedt.

Handige links:
Bekijk ook de volgende links met handige informatie over het gebruik van Jamulus.
Video impressie repeteren met Jamulus
Jamulus website
Online repeteren Jamulus - Handleiding PDF
Jamulus Handleiding (Nederlands) voor beginners - Tips! (digitalemuzikant.nl)

Vragen?
Heb je vragen over het gebruik van het programma? Neem dan contact met ons op via secretariaat@vnk-limburg.nl. We helpen je graag verder!

Jamulus-logo