Limburgse Koordagen 2018

Creativiteit vanuit traditie

In het weekend van 5, 6, 7 oktober 2018 stond Theaterhotel De Oranjerie in Roermond in het teken van de Limburgse Koordagen. Met het thema ‘Creativiteit vanuit traditie’, gekozen in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed, wilde het VNK-Limburg benadrukken dat koorzang niet alleen van oudsher een culturele traditie is en tot het erfgoed van ons land behoort, maar ook toekomstgericht is. Koren werden daarom uitgenodigd het thema terug te laten komen in hun optreden tijdens de Limburgse Koordagen.

Tijd voor een terugblik op de Limburgse Koordagen 2018..

Vrijdag 5 oktober: Zing en Beleef… de Limburgse Koordagen!

Een interactieve avond waarbij het publiek onder leiding van dirigent Hans Veldhuizen het bijzondere ervoer van samen zingen. Maar liefst 160 zangers kwamen samen in de Theaterzaal van de Oranjerie, om een gloednieuw projectkoor te starten. Deze avond was georganiseerd in samenwerking met Stichting Vocale Muziek Limburg.

Foto door Pascal Moors
Foto door Pascal Moors
Foto door Pascal Moors.

Zaterdag 6 en zondag 7 oktober: Koren schitteren tijdens het OLKF

Zo’n 25 koren deden mee aan het Open Limburgs Korenfestival (OLKF) op zaterdag 6 en zondag 7 oktober 2018. Deelname was op drie manieren mogelijk: puur als concert, met een beoordeling van een deskundige jury of deelname aan het concours.

Jury: De jury voor concoursdeelnemers bestond uit Berthold Botzet, Christoph Mac-Carty en Jetse Bremer. Ute Jobes, Paul Voncken, Patrick Vaessens en Alice Hendriks vertegenwoordigden de feedbackjury.

 

Vocaal Ensemble Quint uit Venlo onder leiding van Esther Zaad werd uitgeroepen tot ‘Limburgs Koor van het Jaar 2018’ en won tevens de prijs Beste Middelgroot Koor. Limburgse Koorschool Cantarella uit Beek onder leiding van Marleen Everink won de prijs Beste Klein Koor. De Themaprijs ‘Creativiteit vanuit traditie’ werd uitgereikt aan Vocal Group Odeon uit Maastricht onder leiding van Jacqueline Nelissen.

Foto door Pascal Moors
Foto door Pascal Moors
Foto door Pascal Moors

Lees hier het bericht over de winnaars van het OLKF en het LKKF.

Zaterdag 6: Dirigenten ontmoeten elkaar op de Dirigentendag

Een educatieve ontmoetingsdag door en voor (jonge) professionele koordirigenten boordevol workshops en de ideale gelegenheid om met andere dirigenten ervaringen uit te wisselen.

Workshopaanbod 2018:

  • Koorregie – workshop van Meta Stevens
  • Arrangeren en randvoorwaarden – workshop van Tom Mordang
  • Dirigeren, dat wil ik ook wel eens proberen - workshop van Leo Smeets
  • Vocal percussion – workshop van Jasper van Oerle
  • Klankvorming bij koorzang – workshop van Jori Klomp en Bart Verhagen
  • Gregoriaans – Workshop van Ed Smeets
  • Inzingen met kinderen volgens de Lichtenbergermethode – workshop van Annemiek Harreman
  • Fenomenale Koralen – Workshop van Luc Jakobs
  • Afrikaanse zang – workshop van Sandra Halmans

N.B. De workshops ‘Fenomenale Koralen’, 'Dirigeren, dat wil ik ook wel eens proberen' en ‘Gregoriaans’ konden overigens ook door niet-dirigenten bezocht worden.

Foto door Audrey Smeets
Foto door Audrey Smeets
Foto door Audrey Smeets

Zaterdag 6 en zondag 7 oktober: Koren krijgen een koor make over

Tijdens de koor make over ging koorcoach Petra Andriessen aan de slag met het Remunjs Theaterkoor, Zangkoor Reconnected, … en nam hun performance eens goed onder de loep.

Foto door Pascal Moors
Foto door Pascal Moors.
Foto door Pascal Moors.

Zondag 7 oktober: Kinderen zingen bij het Limburgs Kinderkorenfestival

Voor en met elkaar te zingen en vooral plezier te beleven aan koorzang; dat was het belangrijkst tijdens het Limburgs Kinderkorenfestival (LKKF) op zondag 7 oktober 2018. Ook hier deden koren óf mee aan het concours, óf voor feedback óf puur voor de podiumervaring.

Jury: Ria Vanwing, Peggy Hegeman en Annemiek Harreman.

Daarnaast was er een Jeugdjury, bestaande uit een aantal jonge zangers dat het jureren ook eens wilde ervaren. Zij beoordeelden de deelnemende koren op basis van hun performance.

 

Kinderkoor Sjamaes uit Maastricht onder leiding van Krissie Verstappen werd uitgeroepen tot Limburgs Kinderkoor van 2018. De jeugdjury reikte een prijs uit aan Kinderkoor CantaYoung uit Kerkrade onder leiding van Kirsten Lauvenberg-Dortants. De Themaprijs ‘Creativiteit vanuit traditie’ ging naar Kinderkoor Cantarella Swartbroek samen met Schoolkoor de Kameleon uit Weert onder leiding van Rita Scheffers.

Foto door Pascal Moors
Foto door Pascal Moors
Foto door Pascal Moors

Zondag 7 oktober: Dolle pret bij het ZingDOOR!-festival

Maar liefst 165 kinderen zijn speciaal naar Roermond gekomen om samen te zingen en plezier te beleven aan muziek tijdens het ZingDOOR!-festival, dat parallel aan het LKKF plaatsvond. Voor besturen van kinderkoren en scholen vond bovendien een ZingDOOR!-workshop getiteld ‘het kinderkoor en de school’ plaats, waar in een informele setting gesproken werd over de wijze waarop kinderkoren en scholen samenwerken.

Na afloop lieten alle deelnemers een ballon in de lucht, met daaraan hun muzikale wens voor 2019. En de kans op het winnen van een prijs. Lees hier over deze bijzondere ballonvaart..

Foto door Pascal Moors
Foto door Pascal Moors
Foto door Pascal Moors

Kortom, een geslaagd weekend voor de koorwereld!

 

Bovenstaande foto's zijn gemaakt door Pascal Moors en Audrey Smeets.

Een uitgebreidere fotoselectie van de Limburgse Koordagen 2018 is te vinden op onze multimediapagina.

Bekijk ook de tv-opnames, gemaakt door VolkorenTV.