Over VNK-L

De stichting Verbindend Netwerk Koorzang Limburg (VNK-Limburg) is hét platform voor de koorzang in Limburg en is actief, ondersteund door de Provincie Limburg en de stichting Klankkleur Limburg (SKL).
Wij stimuleren koorzang in de provincie Limburg. Dit doen we door het organiseren van diverse activiteiten die de koorzang ondersteunen en promoten. Denk hierbij aan De Limburgse Koordagen. Maar ook initiatieven van koren zelf, die een stimulans zijn voor de koorwereld, worden door ons ondersteund, bijvoorbeeld d.m.v. bijdrageregelingen. Alle informatie over onze activiteiten en mogelijkheden vind je op deze website. Kijk, luister, lees, zing en doe mee!

Aan de ene kant zijn we initiator van diverse koorzang gerelateerde zaken en aan de andere kant hebben we een netwerkfunctie.

Als initiator starten we initiatieven op in de lijn van de gewenste vernieuwingen en ideeën waarmee we de koorwereld versterken en welke als voorbeeld kunnen dienen voor anderen. We jagen initiatieven aan, starten ze zelf op of helpen anderen om ze op te starten.

Als netwerk initiëren, ondersteunen en onderhouden we het nieuwe koorzangnetwerk. Dat zijn niet alleen de bestaande koren maar ook de contacten tussen koren, verbindende besturen, contacten met het onderwijs, contacten met gemeenten, andere cultuurnetwerken, contacten met de Provincie Limburg, landelijke initiatieven en de Euregio.

VNK-L Limburg zet zich in om de koorzang in Limburg te versterken en te ondersteunen. Wij streven ernaar om koorzang te laten bloeien door in te spelen op de veranderende ontwikkelingen en trends. Dit doen we door nieuwe vormen van koorzang te ontdekken, en creatieve oplossingen te vinden voor uitdagingen die de koorzang met zich meebrengt. Wij geloven in de kracht van samen zingen en zetten ons in om de toegankelijkheid van koorzang te vergroten, zowel voor het individu als voor de maatschappij. Zo dragen we bij aan de ontwikkeling van de koorzangcultuur in Limburg.

Even voorstellen

Foto-Tim-Schulteis-scaled

Tim Schulteis
Voorzitter

Ik studeerde koordirectie en solozang aan het Conservatorium in Maastricht. De afgelopen jaren, tot aan de Corona-crisis, ben ik actief geweest als dirigent van diverse koren (van kamerkoor tot mannenkoor). Als koorzanger zong ik in het verleden onder andere bij koren als Studium Chorale. Momenteel zing ik nog regelmatig bij Vocal Group Fusion. Parallel aan mijn muzikale bestaan volgde ik een ander pad; ik studeerde onder meer wiskunde en natuurkunde, promoveerde in wiskundige economie en ben in het dagelijks leven werkzaam als directeur Digital bij pensioenuitvoerder APG.

VNKLimburg20190008

Ed Smeets
Secretaris

Na mijn priesterwijding heb ik onder supervisie van pastoor Dr. A. Kurris kerkmuziek mogen studeren met een specialisatie in Gregoriaans. Naast mijn werk als deken van Venray en als vicaris voor liturgie en kerkmuziek van het bisdom ben ik graag actief voor de St. Gregoriusvereniging Roermond. Ik zing o.a. in Schola Maastricht en koester van harte het streven van het VNK-Limburg om steeds meer een Verbindend Netwerk Koorzang Limburg te worden. In mijn werk in de parochies en voor de St. Gregoriusvereniging zie ik hoeveel vreugde en saamhorigheid mensen in het samen zingen kunnen vinden en uitstralen: een onmisbaar element in onze Limburgse muziekcultuur.

VNKLimburg20190006

Wim Fredrix
Penningmeester

Na mijn studie economie, langs eerst een periode in het onderwijs te hebben doorgebracht, ben ik in het openbaar bestuur terechtgekomen. Ik heb de eer gehad om 40 jaar de publieke zaak te dienen bij Provincie Limburg. Wat betreft de koorzang kun je spreken over een late roeping. Ik ben in 2011 gaan zingen bij gemengd koor Crescendo in Doenrade, onder leiding van Ton Kropivšek. Ik heb mogen ervaren dat zingen, weliswaar op geheel andere wijze dan sport, je geest ontspant, vrijmaakt en vooral verruimt. Een ervaring die ik heel graag andere nog-niet-overtuigde zangtalenten ook wil laten beleven. Van meet af aan vond ik het interessant om zo nu en dan ideeën te lanceren, waarbij de koorzang aansluit bij gebeurtenissen en zichzelf in de context van die gebeurtenis aan een breder publiek kan tonen, buiten de traditionele concerten.

Foto-Leo-Zeegers-233x300

Leo Zeegers
Bestuurslid

Na mijn studie rechten ben ik dan 25 jaar actief geweest bij 2 werkgeversorganisaties in Limburg. In eerste instantie als juridisch adviseur maar al snel beleidsmatig als secretaris met vooral verantwoordelijkheid voor de sociale beleidsvelden (arbeidsmarkt onderwijs). Vanaf 2004 ben als zzp’er manager geweest van 2 grote woonboulevards in Heerlen en Utrecht. Afwisselend werk. Sinds 2020 ben ik met pensioen. Het zingen  startte in een jeugdkoor maar raakte daarna uit het zicht tot 2001 toen ik lid ben geworden van het Maasbrees mannenkoor (MMK) nu onder leiding van Jan Mertens. En na mijn pensioen vond ik leuk mijn bestuurlijke kwaliteiten in te zetten voor het koorwezen en zit ik in de besturen van mijn eigen mannenkoor, de Provinciale en landelijke mannenkoorbond KNZV en onlangs van het provinciale korennetwerk VNK-Limburg.

VNK-Limburg_bestuurslid_Paul_Voncken

Paul Voncken
Bestuurslid

Ik kom uit een geslacht van regionaal bekende amateurdirigenten. Mijn carrière als musicus begon op mijn 13e achter het kerkorgel in mijn geboortedorp Genhout. Tegelijkertijd met de studies schoolmuziek, koor- en orkestdirectie begon ik eind jaren zeventig met dirigeren. Eerst bij het plaatselijke kerkkoor, later bij vocale ensembles (zowel klassiek als lichte muziek), een oratoriumkoor, en vooral: mannenkoren, waaronder twee periodes bij de bekende Mastreechter Staar. Naast mijn huidige dirigeeractiviteiten ben ik nog actief als onder meer koorcoach en componist/arrangeur. Mijn loopbaan in het muziekonderwijs heb ik lang geleden ingeruild voor een baan als beleidsadviseur voor onder andere kunst en cultuur in gemeenteland. De laatste jaren zijn daar ook bestuurlijke klussen bij gekomen, zoals voorzitterschap van de Vrienden van philharmoniezuidnederland en bestuurslid bij muziekschool SMK muziek & dans in Kerkrade.

Ik hoop met mijn bestuursdeelname in VNK-L bij te dragen aan de instandhouding van onze rijke Limburgse koorcultuur en -traditie. Limburg mót blieve zènge!